התמודדות עם אובדן – סיכום התהליך
להוציא לאור ספר על מי שכבר איננו זאת דרך טובה להתמודד עם אובדן. ספר הנצחה .
היינו בלוויה, היינו בשבעה, אפילו לאזכרה הלכנו. אבל עבורם, עבור האנשים הקרובים אליו ההתמודדות עם אובדן לא נפסקת לרגע.
כי מושלם אין בטבע
אך יש להיזהר. ספר הנצחה הוא מלכודת. כאשר אדם מחזיק בדבר מה, לא תמיד הוא מבחין בכל ערכו, אך כאשר אובד לו דבר מה, הוא מרגיש בחסרונו ביתר שאת. כך גם עם האדם שאיננו, במיוחד אם לא מת מוות לא טובעי ולא בשיבה טובה. "הוא הלך טרם זמנו", נגיד. "מוקדם". הוא יכול היה לעשות עוד כל כך הרבה, הוא היה כל כך מוכשר, כל כך חכם, כל כך… אנו מוציאים את תצלומיו כשהיה צעיר, ממסגרים אותם ותולים על הקיר, מציבים על השידה…
ספר הנצחה, ספר לזכרו, כמו כל ספר, מאבד מכוחו אם הוא חד צדדי, אם הוא מכיל רק דברים חיובים, רק תשבחות. ספר הנצחה זאת מלאכה עדינה מאוד. זהו אולי הספר הקשה ביותר. עלינו להעביר את אישיותו של אדם ואת מאפייניו בלי לצייר אותו בתור שלמות. כי אין משולם בטבע. מושלם זה לא אנושי. וגם לא מעניין…
התמודדות עם אובדן – לא לבד
בספר הנצחה עוד יותר מכל ספר המבוסס על ראיונות ותיעוד חשוב להביא את הדברים בלי לשפוט לטובה. לספר, לתאר, לפנות לאנשים שיכולים לספר, לדבר אתם, להעלות את דמותו, להזכיר. בדרך זו אנו מקרבים אותו לחיינו, מייחדים לו זמן, מהרהרים בו וגם בעצמנו במבט נוסף, חדש. אנו עושים זאת לא לבד אלא עם אנשים נוספים ולעתים עקב כך מתגלים פרטים, תובנות. כי הזמן לא עומד. מי שהכיר אותו, בינתיים המשיך, וכעת הוא מביט על האובדן במבט אחר, חדש.
לפגישת יעוץ ללא תשלום צור קשר
לערוץ ה- UTUBE