ספר אישי – ביוגרפיה או סיכום מפעל חיים
ספר אישי הוא לאו דווקא ספר ביוגרפיה: כל החיים מן הילדות ועד הזקנה. הוא יכול לסכם פעילות מקצועית, עסקית, מפעלים ופרויקטים גדולים וקטנים.
איך לעשות שפעילות מקצועית בספר אישי תהיה נהירה ומעניינת לקורא לא מקצועי?
אם ברצונכם לתת במתנה ספר אישי לאדם יקר, פניה למי שפעל יחד אתו בתחומו המקצועי תעשיר את הספר. אלה יכולים להיות תלמידיו, עמיתיו ושותפיו. מגוון הדוברים יתרום לספר נקודות מבט שונות. מלבד זאת, ספר אישי על מפעל חיים יתן הזדמנות להגשה ויזואלית עשירה של החומר. תמונות, תרשימים ואמצעים גראפיים אחרים.
איך לאסוף עדויות לספר המסכם מפעל חיים
רבים, מתוך רצון לייעל את התהליך, מתוך הרגל או מטעמי חיסכון, עושים את הטעות. הם פונים למי שעשוי לספר דברים מעניינים, בכתב. בדואר אלקטרוני. פנייה כזו עלולה לגרור קלישאות וסופרלטיבים בשפה "יפה". אלה נעימים לאוזן של מי שקרוב לנושא ומשוחד. אך אם רוצים שספר אישי יהיה בעל תוכן, שהוא יעורר לקריאה את מי שלאו דווקא מתעניינים במיוחד, לא כדאי לוותר על ראיונות מקצועיים. מומלץ מאוד שהתשאול יהיה מקצועי. מומלץ שהראיונות יערכו בעל פה, פנים מול פנים.
ראיונות פנים מול פנים ולא תבנית עסקית
היום כולם כותבים: מיילים, דוחות, הודעות טקסט, סיכומים. אך ההתכתבות שלנו הופכת יותר ויותר תכליתית ומתומצתת. על מנת להבדיל ולייחד את החיים של אדם יקר יש צורך להגיע לצד הרגשי של המספרים. רצוי לעורר זיכרונות נשכחים בפרטי הרגש והתחושה.
מדיבור חי לטקסט ספרותי עשיר
עדויות בעל פה עושות דרך ארוכה עד שהן הופכות לטקסט של ספר אישי רב הבעה. כששומעים סיפור של אדם בעל פה, רואים אותו. הבעות פניו, יציבתו ומחוות גופו משתתפים ביצירת החווייה. אף עצם מראה האדם מעביר רגש ותחושה. מלבד זאת, בדיבור בעל פה ישנה הנגנה, הגוי, קצב, הפוגות והדגשות. איך לעשות שכל אלה יבואו לידי ביטוי גם בטקסט כתוב של ספר? מה שהופך מילים לספרות? כל המחוות הקטנות והגדולות עוברות לטקסט ספרותי במיומנות הכתיבה הספרותית. בחירת אוצר מילים, מבנה המשפטים ומבנה הטקסט כולו, קצב, תחביר, משלב השפה. עד שכל אלה הופכים לטקסט קולח המעניק תחושה חייו של אדם יקר פרושים לפנינו.