אתם רוצים לעשות ספר על בני המשפחה שכבר איננם? מספר דורות לאחור? אבל מי שיספר. נשאר רק מה שאתם יודעים בעצמכם ואין מה להוסיף?
דוגמה של ספר משפחה שנכתב בידי אינטלקטואל צרפתי
הנה לכם דוגמה של ספר על משפחה שהייתה ואיננה שנכתב על ידי משפטן בכיר של צרפת. רובר בדנטר שימש שר המשפטים והנהיג מאבק לביטול עונש מוות בצרפת שנתקל בהרבה מכשולים, אך לבסוף הצליח. בדנטר גם עסק רבות בשיפור תנאי אסירים בבתי הכלא. המוצא היהודי שלו אף פעם לא היה בכותרות. והנה, לעת זקנה, אחרי שפרסם ספרים רבים הוא כותב ספר ששמו "אידיס". הספר כפי שמצהיר שמו מוקדש לסבתו של בדנטר אך זאת בעצם היסטוריה של משפחה יהודית משורשיה בעיירה יהודית קטנה בבֶסַרבילה דרך הפוגרום בקישינב והגירת המשפחה לצרפת שהפכה למולדתה.
בספר משפחה חשוב הרקע ההיסטורי
ההיסטוריה המשפחתית משולבת היטב באירועי העולם של התקופה. מלחמת העולם הראשונה ואחריה השנייה, עם כיבוש צרפת בידי הנאצים וחוקי נירנברג. כך בדרך אגב הוא סוקר את ההיסטוריה של יהודי צרפת. הספר יצא לאור בצרפתית ועבור הקהל הצרפתי הלא יהודי יהיה מאיר עיניים כי יש להניח כי קהל לא יהודי אינו מתעניין ואינו בקי במיוחד בהשתלשלות החיים היהודיים והצמיחה של יהודי צרפת.
דגש על היהדות
יפה שאיש רם כזה ובעל מעמד כה גבוה בחברתו, אינטלקטואל צרפתי לכל דבר, לא נרתע אלא מציג לראווה את שורשיו היהודיים שמוצאם בעוני, דלות וחוסר השכלה – סבתא אידיס, גיבורת הספר, לא ידעה קרוא וכתוב… וזאת בתקופה בה האנטישמיות בצרפת ובאירופה בכל מרימה ראש.
הספר כתוב בשפה גבוהה ומליצית עד כדי ניכור מסוים. המחבר מקדיש מקום גם לילדותו. בדנטר לא מהסס להביע התפעלות מנשים בחייו: אמו וסבתו, ומדגיש את תפקידן, את תרומתן לעיצוב אישיותו שלו.
Robert Badinther, Idiss, Fayard, 2018.