לשפוך בלי לתכנן
אל תגידו: "אני לא יודע מאיפה להתחיל". בתחילת תהליך הכתיבה פשוט תרשמו את הדברים באופן שהם עולים בתודעתכם. אירועים, הקשרים, מחשבות, תחושות, פרטים, תיאורי אנשים. אל תחשבו על מה שיהיה בסוף ולא על הצורה הסופית של הטקסט.
לשחק ולהשתעשע – חלק מהתהליך
"לא לעבוד לתוצאות!" מה שעושה את הכתיבה לפועמת ומרגשת זאת הרעננות. ואם אנחנו נתכנן את הכל, הטקסט יהיה חסר חיות. לכן, אל תשכחו להנות, לשחק. הרשו לעצמכם להיות מופתעים. שימו בצד את האירוע שבו תאספו את כל המשפחה והחברים, ותציגו להם את התוצר המוגמר. אל תחשבו על מה שיגידו הילדים. אל תמהרו. תנו לעצמכם זמן. שחקו, השתעשעו! שפכו, זרקו, השליכו על הנייר (או על מסך המחשב) את מה שעולה לכם בראש.
מה עם הכישלונות?
בשלב זה של תהליך הכתיבה כתבו על בית ההורים, על עיר הולדתכם, על השכונה בה גדלתם, על האחים והחברים. אל תשכו לספר גם על הבוס שמירר לכם את החיים, על האהבה הנכזבת הראשונה.
כתבו על ההצלחה אבל על תשכחו את מפחי הנפש, את האכזבות. כי בלעדיהם אין חיים אמיתיים. רק בפרסומות.
תהליך הכתיבה – איסוף חומר גלם
תהליך הכתיבה לקוח הרבה זמן. אספתם, חשבתם, ישבתם שעות ליד השולחן. לבסוף תתקבל מה שאני קוראת "עיסת טקסט". "עיסת טקסט" זה לא ספר, זה לא ראשי פרקים, לא רשימה, לא תוכנית. "עיסת טקסט" זה חומר גלם. כמו עיסת נייר שממנה מפסלים פסל רק כחלק של תהליך הכתיבה. אפשר ללוש אותה, למעוך אותה, לרכך או להקשיח, ליצור ממנה צורות לפי רצונינו.
זהו חלק חשוב של תהליך הכתיבה. עכשיו עלינו לעשות מעיסת הטקסט מבנה, פרקים, להוסיף פרטים וקישוטים. כאו העבודה רק מתחילה. עריכה, שכתוב, עיבוד. כאן אפשר לתת את הדעת על הסדר, על הרצף. כאן יש מקום לחשוב, לבחון, לגשת לחומר בגישה ביקורתית.
יש הרבה עבודה. טקסט זאת העבודה אינסופית. תמיד אפשר להפוך ולהפוך בו. תמיד ניתן לשנותו.
לפגישה ראשונה ללא תשלום צרו קשר
לסרטונים של סופרת זיכרונות – מירי ליטווק